BEZIENSWAARDIGHEDEN IN IEPER EN OMSTREKENDe Grote Markt en de Lakenhalle

Bedoeld als overdekte verkoop- en opslagplaats, werd de lakenhalle gebouwd aan een (nu overwelfde) waterweg, de Ieperlee. De bouwwerken startten ca.1260. Eerst rezen het belfort en de oostervleugel uit de grond, daarna de west- en zijvleugel. Het geheel was af in 1304.

Tijdens de oorlog 1914-18 ging het gebouw volledig tegen de vlakte, op een stuk torenonderbouw en een paar muurfragmenten van de westervleugel na.

Op de eerste verdieping vinden we het interactieve museum "In Flanders Fields" waar u alles verneemt over de Eerste Wereldoorlog.

Menenpoort

Het meest bekende Britse oorlogsmonument uit WOI, in klassieke stijl gebouwd naar de ontwerpen van Sir Reginald Blomfield. Deze poort draagt de namen van 54.896 vermiste soldaten. Elke avond wordt om 20u de Last Post (avondsonnerie) geblazen.

Vestingen en kazematten

Sedert de middeleeuwen was de stad omringd door een vestinggordel. De huidige structuur van de vestingen is het werk van de Franse vestingbouwkundige Vauban, in opdracht van de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV, in 1678.

De vestingen werden vanaf 1100 gebouwd. Eerst een aarden wal met versterkte poorten, dan met grachten, muren, hoektorens en ondergrondse ruimtes.

Later werd het bastionsysteem toegepast. Vanaf 1853 werd het vestingcomplex gedeeltelijk gesloopt. Rond 1870 werden op de 9 meter hoge bermen prachtige wandelparken aangelegd.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog weerstonden de gewelven van de vestingen aan de zwaarste beschietingen. In de overdekte zalen, gangen, kazematten waren toen slaapkamers, hoofdkwartieren, hospitalen,... ingericht. Deze ondergrondse gebouwen zijn toegankelijk onder gidsbegeleiding.

Omstreken

Er is ook heel wat te bezoeken buiten de stadsmuren. Bezoek de slagvelden rond Ieper met zijn talrijke begraafplaatsen.

Leer alles over deze oorlog in de musea zoals het Memorial museum te Passendaele, het Talbot House te Poperinge, het Hooghe Crater Museum en het Museum Hill 62 te Zillebeke..

Voor wie iets anders wil is er het pretpark Bellewaerde, op een boogscheut van de stad. Hier is de natuur in perfecte harmonie met de duizelingwekkende attracties en talloze dieren. Plezier voor het hele gezin !

Voor meer informatie over de stad en zijn omgeving verwijs ik u graag door naar de Toeristische Dienst van Ieper, of bezoek eens hun website www.ieper.be .

| Alliance Hotel Ieper Centrum | D' Hondtstraat 19 | B-8900 Ypres | Tel +32(0)57 38 88 05 | Belgium | e-mail | Privacy Policy |
Design by
D-Sign Studio.be